MEDIU

Ecologic

Bioplastic – Conform Societății Europene de Bioplastic, un material este considerat bioplastic dacă este biodegradabil sau este fabricat din materie bio (produs derivat din biomasă ex. porumb, celuloză) sau ambele simultan. Produsele biodegradabile trec printr-un proces chimic prin care microorganismele din mediul înconjurător descompun materialul în substanțe naturale precum apa, dioxid de carbon și compost.

Poluarea extremă cu care se confruntă planeta în ultimul secol a determinat guvernele lumii să ia măsuri pentru combaterea acesteia. Una dintre aceste măsuri implementată de curând și în Romania în calitate de membră a UE este interzicerea fabricării sacoșelor sau pungilor cu mâner de plastic subțiri, sub 50 de microni de la 1 iulie 2018 și interzicerea comercializării acestora de la 1 ianuarie 2019.

Industria bioplasticului este în continuă creștere, tot mai mulți producători axându-se pe fabricarea produselor biodegradabile, în industria ambalajelor, alimentară, farmaceutică, textilă, catering sau chiar în agricultură. Europa este o regiune de o importanță majoră în industria bioplasticului mai ales din punct de vedere al cercetării, fiind însă și o imensă piață de desfacere. O cincime din capacitatea de producție a masei bioplastice este localizată în Europa. Cel mai mare producător de bioplastic este Asia, peste 50% din producție fiind fabricată în 2017 pe acest continent.

Bioplasticul reduce dependența de resursele petroliere limitate și scade emisiile de carbon, contribuind la targhetul pe care Uniunea Europeană ș-i l-a propus să îl atingă până în 2020. Dioxidul de carbon din atmosferă este un factor major care cauzează un efect de seră, crescând temperaturile medii anuale fiind legat și de creșterea prevalenței furtunilor, inundațiilor și secetelor. În consecință, scăderea emisiilor de dioxid de carbon a devenit o temă centrală în politicile de mediu la nivel global.

Ce putem face?
Reducerea risipei!
Consum responsabil!
Favorizarea materialelor regenerabile!